Er zijn overal opbergmanden te koop. Handig, maar wel een beetje saai. In een korte tijd kan je namelijk van zo’n basic mand zelf iets leuks maken. Ik heb er een tijger van gemaakt, maar allerlei dieren kunnen. Met het neusje en ogen kan je er nog veel meer leuke dieren van maken.

Stap voor stap

Hier leg ik stap voor stap uit hoe ik deze mand hebt gemaakt. Kies een mand van bijvoorbeeld stof of van zeegras. Het maakt op zich niet zoveel uit als je er maar een naald doorheen kan steken. De grote maakt natuurlijk ook niet uit. Het is maar net hoeveel spullen je moet opbergen.

Benodigheden

  • Mand (stof of zeegras)
  • Stevige naald
  • Katoen, kleur naar keuze

Benodigheden

Stap 1

Stap 2

Stap 3

Stap 1 = Neus

We starten met het maken van de neus (zie afbeelding). Begin in het midden van de mand. Bij de mand die ik gebruikte kon ik de banen van de mand tellen, dus gemakkelijk het midden vinden. Heb je dat niet? Meet het dan uit, want ‘meten is weten’ zoals Buurman en Buurman altijd zeggen. Als deze aan de mand zitten, hou bij het bepalen van het midden ook de hengsels in de gaten. Bij mij zijn dat de oren van de tijger.

Knip een stuk draad af (of werk met een dubbele draad) en maak aan de onderkant van het draad een dubbele knoop. Hou nog wel een stukje draad over om af te kunnen hechten straks. Borduur eerst de driehoek als buitenkant van de neus en ga dan pas heen en weer met naaien om de neus te vullen. Steek de naald elke keer onder het reeds geborduurde driehoekje. Dat geeft het mooiste resultaat. Hou een stukje wit over voor wat meer 3D effect. Borduur vanuit de neus het mondje (zie afbeelding). Knoop tot slot de twee uiteindes aan de achterkant goed aan elkaar vast en knip het draad af.

Stap 2 = Ogen

Bepaal waar je de ogen wilt hebben. Ik heb dit gedaan door eerst 2 stukjes papier uit te knippen, deze vervolgens op de mand te leggen om zo te kijken wat ik de beste plek voor de ogen vond. Ik ben begonnen aan het linkeroog. Uiteraard weer een nieuw draad en eigenlijk hetzelfde als bij de neus: eerst het vierkantje als buitenste rand en daarna vullen (zie afbeelding). Ook hier heb ik een stukje wit gelaten en de draad aan de binnenkant afgehecht. Belangrijk bij het tweede oog is is dat hij dezelfde afstand naar de neus heeft als het andere oog. Dus meet dat even op. Maak nog een oog, laat het wit voor de pupil in het oog aan dezelfde kant als in het andere oog, want anders gaat hij scheel kijken.

Stap 3 = Snorharen

Je kan jouw dier nog voorzien van snorharen. Dat hoeft niet, want zonder is de mand ook erg leuk. Ik heb hiervoor eerst kleine losse draadjes geknipt en deze op de mand gelegd om te kijken hoeveel strepen, hoe lang en waar ik ze wilde hebben (zie afbeelding). Eigenlijk net als bij de ogen dus. Toen het naar mijn zin was, heb ik die 3 rechte lijnen aan de linkerkant geborduurd en de draad aan de binnenkant afgehecht. Voor de snorharen aan de andere kant is het wederom eerst meten. Hou de neus daarbij als referentie en hou de lengte van de strepen in de gaten (zie afbeelding).

Succes!

Ik ben benieuwd in welk dier jij jouw mand omtovert. Deel je creatie op onze social media. Gebruik de tag #ANNIdesign, zo kunnen wij jouw creatie gemakkelijk terugvinden en liken!

 

Email = info@annidesign.nl

Facebook = facebook.com/webshopANNIdesign/

Instagram = instagram.com/ANNIdesign.nl/

Pinterest = pinterest.com/webshopANNIdesign/